Изработка на лого и фирмена идентичност от KriTeoX

Запитване за изработка на лого и фирмена идентичност за Вашия бизнес може да направите във формата по – долу:

Едно от най-важните решения, които трябва да вземете, когато стартирате нов бизнес и то още в самото начало е да изберете името на фирмата, фирменият знак (лого) и правилата за използването на фирмения знак (Ръководство за фирмена идентичност). Името трябва да рефлектира на пазарната ви ниша. Позиционирането на бизнеса да кореспондира на фирмената идентичност и да достига лесно и бързо до клиентите. В повечето случаи вашето собствено име (както повечето фирми от средния и малкия бизнес имат навика да използват) не означава нищо
за вашите клиенти.

Име на фирмата

Ето и някои тайни, които ще помогнат да изберете правилно име за вашата фирма:

  • Името на фирмата трябва да подсказва какъв е нейният бизнес.
  • То трябва да предоставя развитие. Например, ако името на вашата фирма е XYZ Софтуер, тя никога няма да може да се позиционира като фирма, продаваща хардуер и ще трябва да остане специализирана и да се развива само в областта на софтуера.
  • Името трябва да бъде лесно за произнасяне, лесно за запомняне и писане. Отпечатайте го, покажете го на различни хора, разберете какво мислят за него.
  • Името трябва да е ясно и да показва какво прави фирмата за нейните клиенти.
    Например: ДИР.БГ (www.dir.bg) – портал и търсачка в Интернет; Mail.bg – българската електронна поща, In Time – куриерски услуги, и др.
  • Името на фирмата трябва да подхожда на нейното лого, слоган и на нейната идентичност.
  • Името трябва да е позитивно, уникално, атрактивно и да не ограничава.

Изборът на име на фирма (или продукт) е трудно решение. Когато го изберете, добре е да проверите има ли регистрирана друга фирма с такова име, за да нямате след това проблеми с регистрацията. Съществуват три типа имена на фирми: родови, описателни и измислени. Адвокатът ще ви посъветва най-вероятно да изберете измислено име, за да не нарушите правата на някое съществуващо.